2014/11/15

Skönhetsideal?

Rational

De tre texter som har studerats har alla ett gemensamt budskap. De pratar om skönhetsideal och kritisera dem. Detta tema kommer också att företräda i hela bloggen. Den första texten är en artikel om en 16-årig tjej som nämner hur skönhet påverkar hennes samhälle och hur det är relaterat till social självförtroende. Den andra texten är om en kille som har fått mycket uppmärksamhet genom en TV-show, och vill förändra sitt utseende genom att gå ner i vikt. Även detta är mycket relaterat till hur människor bedömer och han känner det tryck som skapas av kulturen. Den sista texten handlar om hur ett spel potentiellt kan påverka hur ungdomarna tror att de ska klä sig. En diskussion om skönhetsideal kan uppnås genom en blogg eftersom det skulle göra det möjligt för unga publiken, som texterna handlar om, att engagera sig i diskussionen. Bloggar är oftast läst av en yngre publik, vilket innebär att det är en passande text som kan användas. Syftet med bloggen är att engagera den yngre publiken, detta kommer att ske genom att uppmuntra dem att lämna synpunkter och ställa retoriska frågor. Bloggen kommer att diskutera texterna och bemöta dem.
                     
Hej Bloggare,

Det har varit en hel del debatt om skönhetsuppfattning och betydelsen av utseende. Det verkar ha en ganska social betydelse eftersom den genomsnittliga tonåringen går till gymmet och träna. Jag har läst lite i ämnet och tyckte att jag skulle dela mina åsikter i denna blogg och samtidigt skapa en diskussion med er. Jag älskar att interagera med läsarna så jag uppmuntrar dig starkt att delta!

Jag har läst tre texter, varav en är en artikel och de andra är insändare. När man läser dessa texter måste man komma ihåg att vara öppen för olika åsikter och synpunkter. Det är också anledningen till att jag vill inkludera dig i diskussionen.

Den första texten är en insändare från en vanlig 16 årig studerande tjej som känner trycket från samhällets skönhetskrav. Hon säger att hon tycker det är ‘krävande för ens självförtroende’. Jag förstår detta eftersom alla blir konstant bedömda på sitt utseende men Enya säger senare i insändaren att hon inte tror att hon kommer bli ut fryst om hon kom i skolan utan smink och med mjukisbyxor. Jag tycker att hon överskattar dessa skönhetskrav. Det är inte trycket av skönhetskrav hon känner men trycket av att vara i en social cirkel med status och kanske vill hon också göra intryck på killar. Det känns som hon skyller på trycket från media och deras skönhetsideal men samtidigt är bara en ursäkt för henne. Vad tycker ni?

Den nästa artikel chockade mig lite. Den handlar om idoldeltagaren Robin Stjernberg som så ut som en ‘långhårig, knubbig pojkflicka’ men har jobbat hårt för att slimma till sig. Han säger att elaka kommentarer på nätet om hans utseende bryr han sig inte om. Här ser vi igen en person som känner trycket från idealisk skönhetsuppfattning. Pelle Lidell, som är domare på Idol, sa att han skulle gå ner i vikt. Vad har utseende att göra med sångtalang. Alla för se ut hur de vill! Det visar hur långt skönhetsideal har kommit i samhället och dess obestridliga betydelse. Det finns en hel del diskussioner om att acceptera alla oavsett deras utseende men det verkar vara förvrängd.

Den sista insändaren handlar om skönhetsfixering i spelet Sims 3.
Jag kunde inte ta denna artikel på allvar eftersom jag är helt oenig med att barn påverkas av utseende på karaktärer i ett spel, barnen är några av de mest accepterande människor på grund av deras naiva beteende. Barn kommer inte att påverkas av ett spel där målet är att försöka leva ett liv där du har alla möjliga relationsmöjligheter och att vara kreativ.
Jag tror att kropparna som visas på reklamtavlor och andra platser kan vara grunden för skönhetsideal när det gäller ungdomar. Tecknad film är något som kan gå att skilja från verkliga livet. Bilderna av människor som bär kläder som visas på plakat kan få ett barn att tro att det har viss mening eftersom reklamteknik kan vara manipulativ. Barn kommer tror att detta är sättet man ska se utt.


Länkar till alla texter är tillgängliga nedan. Kommentera gärna med dina synpunkter!