2015/02/06


Skönhetsideal debatten är uppblåst.
Det finns otaliga insändare och debattinlägg i varje svensk tidning på ämnet. Häromdagen kom jag förbi en artikel i SvD om en H&M reklam som påstås skadligt för samhället. På bilden ser man en mycket solbränd brasiliansk modell som är i bikini. Reklamombudsmannens skrev:

"Det är allmänt känt att en överdriven exponering av huden för solens skadliga strålar är skadligt och kan leda till hudcancer. Reklamen visar genom modellens kraftigt solbrända hud ett ideal som är skadligt att sträva efter".

Människor i Sverige är smarta nog och kan förstå att de inte kan uppnå vad som visas på reklam eller på tv. Skönhetsideal bygger på medias uppfattning om vad som anses vackert bland män och kvinnor så det är förståeligt att det måste finnas en viss reglering för att hålla skönhetsideal rimliga. Men jag tror inte att reklam har en kraftig effekt på det svenska folket. Denna annons borde inte ha fått den uppmärksamhet den fick, svenskarna kommer inte att bli påverkat av den.

Beroende på debattinlägget från Sydsvenskan verkar det som att föräldrarna är oroliga för sina barn och de skönhetsideal som ställs på dem på ungdomssamhället. Det påstås att det svenska samhället över kontrollera hur människor anta att se ut. Om en person var klädd något konstigt, kommer det vara rynkade på i stället för beundrat. Är det därför vi behöver reglering?

Enligt inlägget från Susanna Birgersson som man skulle anse att vara ett bra exempel på vad svenskar tycker om gigantiska bilder på halvnakna kvinnoexemplar. Är det en konstant påminnelse om hur en ska se ut eller har det ingen betydelse? Hon tänker:

’’När jag ser en bild på en kvinna med en hård, fulländad kropp iklädd lite spets […]
tänker jag att man måste vara lika overkligt perfekt som modellen för att inte se direkt löjlig ut.’’


Så ja H&M reklamen försöker sprida skönhetsideal även om vissa saker kan vara så perfekta att de anses omänsklig och falska. Modellens kraftigt solbrända hud kommer inte att bli en skönhet ideal. Men det finns ingen anledning att oroa sig för sina barn eftersom skönhetsideal inte har så mycket betydelse. Jag måste hålla med Susanna och säga att perfektionen vi ser i annonser är overkligt. Så jag säger till er, gå med vad som gör dig säker och vad som gör dig lycklig. Oavsett vad andra tycker.

Ord: 398

Källor: